Dimmers

Dimmers? Er valt veel over te vertellen...

Het is tegenwoordig heel modern om al je lampen te vervangen door LED.

Het wordt je dezer dagen opgedrongen, het lijkt een morele verplichting want LED is helemaal groen en al de rest is slecht.


Daar is dus in heel veel gevallen niet waar! (maar in een aantal gevallen wel natuurlijk)
Het is niet zoals vele onderwerpen die heden ten dage zwart of wit zijn.

Als je nieuw bouwt of een grondige renovatie doet, kijk dan gerust naar LED en alle mogelijkheden. Uiteraard.


Als je met een bestaande woning zit, ga da niet hals over kop alle spots vervangen door LED.
Je komt altijd bedrogen uit.
Ten minste, dat is wat het lijkt als we de vragen van onze klanten bekijken.


Voor bedrijven is het anders natuurlijk, maar in de meeste particuliere woningen brandt het licht echt niet zo heel veel.

Stel dat je LED een besparing zou opleveren van €100 op je energierekening, maar je moet er meer dan €1800 kosten voor maken, wat is dan het voordeligst?

Uiteraard zijn dit fictieve bedragen, want alles hangt af van wat je spots je op dit moment kosten.
Ook van wat je zelf kan uitvoeren. Kan je zelf je spots vervangen? Moeten je armaturen vervangen worden? Horen daar dan herstelkosten (schilderwerken,... ) bij? Moeten je dimmers vervangen worden? Enz ...


Zijn je LED lampen van een goede kwaliteit? Want we zien ook wat xxxxx (laat ons beleefd blijven) de revue passeren.
Zijn je LED lampen fase aansnijdend of fase afsnijdend?
Heb je een aparte voeding nodig?
Moet je bedrading aangepast worden?


Kortom, we zijn niet tegen LED, integendeel, maar laat je informeren eer je begint.


Dit gezegd zijnde, valt er natuurlijk nog meer te zeggen over dimmers.
We hebben er een hele hoop, en met reden.

Je vindt een tiental soorten op onze site:

https://gvl-technics.be/webshop/product-category/dimmers/


Dimmers kan je onderverdelen in een aantal groepen.

  • Dimmen via vermogenscomponent (afname van vermogen): fase aan- en afsnijding, gloelampen en transfo's
  • Dimmen via aanstuursignaal (analoog): 0-10V, 1-10V
  • Dimmen via aanstuursignaal (digitaal): DALI, RGBW, DMX



Fase aan- en afsnijding

Fase aan- en afsnijding is een dimtechniek op basis van de stroomdraden die vaak gebruikt wordt voor halogeenlampen en gloeilampen. Ze gaat een deel van de sinuscurve van de wisselstroom uitschakelen om het licht te dimmen. Onderstaande voorbeelden zullen dit duidelijk maken.


Fase aansnijding (leading edge)

Bij een fase aansnijding wordt de spanning pas een bepaalde tijd na de nuldoorgang (kruising van de sinuscurve met de horizontale as) doorgegeven. Enkel het laatste deel van de curve is actief. Deze wachttijd kan worden bepaald door een simpele weerstand-condensator of vanuit digitale schakelingen. Deze dimtechniek is geschikt voor inductieve en resistieve lasten (klassieke magnetische balast).

Fase afsnijding (trailing edge)

Bij een fase afsnijding wordt de spanning voor het einde van de sinuscurve uitgeschakeld, zodat enkel het eerste deel actief is. Deze dimtechniek wordt gebruikt bij capacitieve lasten (EVSA).

1-10 V

Bij een 1-10 V dimtechniek wordt er een signaal tussen 1 V en 10 V gegeven. 10 V staat gelijk met het maximumniveau (100%) en 1 V met het minimumniveau van 10%. Dit is een stroomsturing.


0-10 V

Een 0-10 V dimtechniek geeft een signaal tussen 0 en 10 V. De output van de lamp wordt geschaald zodat bij een spanning van 10 V er een 100% lichtsterkte is, en bij 0 V de allerlaagste lichtintensiteit. Dit is een spanningssturing.


DALI

DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Het is een internationale standaard die vastlegt hoe een verlichtingsinstallatie dient te communiceren met regel- en stuursystemen.

Belangrijk om te weten is dat DALI onafhankelijk is van fabrikanten. Het is dus mogelijk om componenten van verschillende merken in hetzelfde systeem te gebruiken.

Elk systeem bestaat uit een controller en max. 64 verlichtingscomponenten, zoals een voorschakelapparaat. Ieder van deze componenten krijgt een uniek adres. De controller kan deze componenten sturen, omdat het DALI systeem data kan verzenden en ontvangen.

DALI is dimbaar van 0-100%.

In ons geval hebben we stand-alone dimmers die kring per kring kunnen dimmen, maar we hebben ook een DALI-gateway waarmee je to 16 verschillende kringen over 1 circuit kan besturen. Bij de gateway is extra software en programmeerwerk voorzien.