Energie en veiligheid

ENERGIE EN VEILIGHEID

Als het gaat over energie wordt er heel dikwijls met heel grote woorden gesproken over apps, registratie en vooral de dooddoener: 'meten is weten'.
In het begin kijkt iedereen wel dagelijks op de app en lijstjes en grafiekjes en vanalles. Waauw! Maar daar is de fun na een week ook af. en dan ligt die inverstering daar. Want dat is het wel.

Daar wordt dan niet bij gezegd dat alle energie die je gemeten hebt, dat je die ook moet betalen. De goedkoopste stroom blijft nog altijd de stroom die je niet verbruikt hebt.


Zou het niet handiger zijn als je die energie niet verbruikt had?


OK, ik ga hier wel heel kort door de bocht, want de frigo draait als hij moet draaien en de kookplaat verbruikt ook wat ze verbruikt.

In de living werk je heel dikwijls met sfeerverlichting en je bepaalt zelf wanneer ze brandt en niet. En zo zijn er natuurlijk nog een aantal vaste verbruikers.


Maar kan je niet meer doen? Heb je er al voldoende over nagedacht?
Wat als je meer stopcontacten schakelt?
Je kan 2 vliegen in 1 klap slaan.


Ik geef een eenvoudig praktijkvoorbeeld van mezelf. Mijn accuschroefmachine gebruik in niet dagelijks, zelfs niet wekelijks. Bij een occasionele klus komt ze handig van pas, maar de batterij is altijd (bijna) plat. Uiteraard.
Meteen de reservebatterij in de lader en het laaste restje uit de eerste batterij persen.
Dan onmiddellijk batterijen wisselen. De lege de lader in, de opgeladen in de machine en volle kracht vooruit.
De enige constante? Op het einde van de dag vergeet ik de lader uit het stopcontact te trekken.


In het beste geval gaat die er 's anderendaags uit, maar meestal blijft die weken zitten.
Je wil het misschien niet direct toegeven, maar dit gebeurt bij de meesten onder ons. Niet altijd met een klusproject, maar zeker niet iedeen, trekt zijn lader uit het stopcontact als de smartphone opgeladen is.


Wat is hieraan de 2e vlieg die je in 1 klap kon slaan?
Naast het energieverbruik is dit dus het punt van de veiligheid.
Vraag het maar aan iedere brandweerman. Batterijladers vormen het grootste brandgevaar in huis. Ga maar eens na hoeveel laders er tegenwoordig her en der rondslingeren. Sommige ervan zijn zelfs van bedenkelijke makelij. Die dingen zitten de ganse nacht in het stopcontact en vormen een groter risico dan je zou denken.


Beeld je eens in dat je met een druk op de knop je lader onder spanning brengt, en dat die 2u later automatisch zonder spanning valt. De batterij is geladen en het risico wordt enorm beperkt.


Je gaat klussen, je drukt dus op de knop en je hebt 2 uur laadtijd. Bij elke wissel van batterij druk je weer op de knop en je laadtijd wordt telkens met 2 uur verlengd.

Als je gaat slapen, druk je op de knop en een uur later is je smarphone of tablet opgeladen. Je slaapt de rest van de nacht op twee oren.


Met een B-logicx systeem is dat peanuts.
In elke RLM zit een timer. Die stel je in zoals je wil. Sterker nog: sinds een paar jaren (versie 4) zit er zelfs een 'Berging functie' in. Dat betekent dat je het stopcontact kan aan- en uitschakenen wanneer je wil, net zoals je dat gewoon bent met de verlichting, maar vanaf het moment dat je vergeet uit te schakelen, neemt de ingebouwde timer over.


Ik zou nog verder gaan. Wasmachine en droogkast en afwasmachine zijn ook geen klein risico. (Ik hoop dat je die toestellen niet inschakelt als je slaapt of weg bent.) Uiteraard wil je deze toestellen 's nachts laten draaien, want dat is het goedkoopste tarief. Maar waarom moeten die de ganse nacht onder spanning staan?

Schakel, 2u voor je opstaat, hun stopcontact in (via de klok natuurlijk) en de (af)was is klaar als je wakker wordt. Het resultaat is hetzelfde maar het risico is verkleind.


Toch 2 opmerkingen hierbij:

  • Het risico wordt dan wel beperkt, maar een goede branddetector in de buurt van die toestellen is ook geen overbodig luxe.
  • Denk na maar overdrijf niet. Extremisme heeft nog niet veel mensen echt vooruit geholpen. Denk eraan dat als je de stroom van de 'digibox' haalt, dat familie en thuis niet meer opgenomen worden. Kwestie van ellende te vermijden ;)


Maar toch. Als je aan de bekabeling nog moet beginnen, bekabel ze allemaal met 5G2,5mm². Je kan dan later  schakelen wat je wil. Denk ook niet te snel van een stopcontact dat je het nooit zal schakelen, want net dat stopcontact wil je volgend jaar geschakeld hebben. Denk maar aan een jaarlijks weerkerend probleem: de kerstboom.
Dat is geen voorspelling, maar onze jarenlange ervaring die spreekt.


We hebben ondertussen ook draadloos gestuurde stopcontacten, maar hoe minder je van draadloos afhankelijk bent, hoe beter natuurlijk. Klik hier om ze in het productoverzicht te zien.


Hou wel rekening met het maximum schakelvermogen van onze relaismodule. Plaats desnoods een vermogen-relais.


Over energie gesproken. Wist je dat onze BHS registreert hoe lang een verbruiker ingeschakeld is?

Binnenkort zie je per dag hoe lang een licht gebrand heeft.
Aan de hand van die resultaten kan je dan perfect een aantal timers aanpassen of software verbeteren.
Hier wordt over gecommuniceerd als de software klaar is.

Bestel de BHS online.